Friday, January 13, 2012

Αθρόα η προσέλευση στις εκθέσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Νομίσματα από διάφορες περιοχές και εποχές της αρχαιότητας, μικρές επιφάνειες που αποτυπώνουν αφηγηματικά θεούς του Ολύμπου, δαιμονικά όντα, τον ημίθεο Ηρακλή, δευτερεύουσες θεότητες και ήρωες, είχαν τη χρονιά που μας πέρασε την τιμητική τους.

Με την περιοδική σπονδυλωτή έκθεση «Μύθος και Νόμισμα», που για πρώτη φορά συνδιοργανώθηκε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο και την Alpha Bank, οι επισκέπτες των δύο μουσείων είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους μύθους, έτσι όπως αποτυπώνονται στις επιφάνειες των νομισμάτων και να μάθουν περισσότερα για τους εικονογραφικούς τύπους θεοτήτων και μυθικών πλασμάτων.

Η έκθεση, που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2012, άνοιξε για το κοινό στις 15 Απριλίου 2011 και επρόκειτο να διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου 2011, όμως το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσίασε και η μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών, οδήγησαν στην παράτασή της.

Αμοιβή για τα κλεμμένα έργα τέχνης της Πινακοθήκης προσφέρει η ΕΛ.ΑΣ


[Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Πικάσο που εκλάπη από την Εθνική Πινακοθήκη]

  • Τρεις οι ύποπτοι - Ειδικές μέθοδοι έρευνας και το περιστατικό της Κέρκυρας
[Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος, ΤΟ ΒΗΜΑ:  13/01/2012]. Μεγάλα χρηματικά ποσά για πληροφορίες σχετικές με την κλοπή των τριών έργων τέχνης την Δευτέρα τα ξημερώματα από την Εθνική Πινακοθήκη φέρεται να «προσφέρουν» αξιωματικοί της ΕΛΑΣ προκειμένου να εντοπίσουν τους σπάνιους πίνακες και να συλλάβουν τους δράστες. 

Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση εξετάζουν την εμπλοκή στην κλοπή των πινάκων τριών σεσημασμένων διαρρηκτών για τους οποίους υπήρχαν ενδείξεις συμμετοχής και σε άλλες διαρρήξεις σε κατοικίες ή γκαλερί με στόχους πίνακες μικρότερης αξίας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πιστεύουν ότι οι τρεις κλεμμένοι πίνακες των Πικάσο, Μοντριάνκαι Κάτσια βρίσκονται σε κάποια κρυψώνα και δεν έχουν παραδοθεί σε αυτόν που παρήγγειλε την κλοπή.

Η έρευνα εστιάζεται σε περίπου 40 πρόσωπα που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ έχουν συσχετισθεί την τελευταία τριετία με λαθρεμπόριο έργων τέχνης.

Παράλληλα εξετάζονται πρόσφατες καταγραφές της ΕΥΠ με συνομιλίες ανθρώπων της νύχτας, όπου γίνεται λόγος για σχέδια αρπαγής πινάκων και ακούγονται να αναζητούν κλεπταποδόχους.


Κατάθεση ν/σ για την ολοκλήρωση του συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης

Την ολοκλήρωση του συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης με συμπληρωματικές κατασκευές, προβλέπει το σ/ν για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή.
Η ολοκλήρωση του κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, στην περιοχή Χίλτον της Αθήνας, βάσει μελέτης, που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, εντάσσεται σε ειδική διάταξη του σχεδίου νόμου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή.
Στόχος είναι η ενίσχυση του υπάρχοντος κτιρίου με όλες τις συμπληρωματικές κατασκευές, έτσι ώστε να δίνει την εικόνα ενός μοντέρνου οικοδομήματος, εναρμονισμένου με το αστικό περιβάλλον, το οποίο δεν θα επιβαρύνει χωροταξικά την περιοχή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την μελέτη, που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, προβλέπεται η προσθήκη νέου ορόφου, η κατασκευή εξωτερικών κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων, η στατική ενίσχυση, η κατασκευή τριών υπογείων στον ακάλυπτο χώρο και η κατασκευή κλιμάκων διαφυγής, οι οποίες μάλιστα θα καλύπτονται με διαφανές γυαλί για να εξυπηρετούν το κοινό όλο τον χρόνο, με όποιες καιρικές συνθήκες. Αυτές θα συνδέουν και όλους τους χώρους του συγκροτήματος, δίνοντας την εικόνα του ενιαίου συνόλου. Η επιφάνεια του κτιρίου δεν θα ξεπερνά συνολικά τα 7.000 τ.μ.
Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος δεν προβλέπει την επιπλέον κατασκευή κτιρίου 101 θέσεων για θέσεις στάθμευσης, όπως προβλεπόταν στη μελέτη του ΥΠΠΟΤ, με το σκεπτικό της περιβαλλοντικής και χωροταξικής επιβάρυνσης. Το μείζον πρόβλημα της στάθμευσης (σσ. η Πινακοθήκη ανήκει στο δημόσιο κτήμα, όπου λειτουργούν δύο ακόμα πολιτιστικά κτίρια, εκείνα του Βυζαντινού Μουσείου και του Πολεμικού Μουσείου) θα λυθεί με τη χρήση του παρακείμενου οικοπέδου, από το οποίο υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας έως και 660 αυτοκινήτων.
Άλλωστε, όπως επισημαίνεται στη διάταξη, υπάρχει και ένα πυκνό δίκτυο λεωφορείων και τραμ, τα οποία που περνούν μπροστά από την Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και ο σταθμός ΜΕΤΡΟ «Ευαγγελισμός», που εξυπηρετεί τους επισκέπτες. Ως εκ τούτου δεν κρίνεται απαραίτητη η χρήση των ΙΧ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον «Χριστό του Ελέους» αγόρασε ο Λούβρος έναντι 7,8 εκατ. ευρώ

Ένα ανεπανάληπτο αριστούργημα της γαλλικής τέχνης της εποχής του 1400, το οποίο αποδίδεται στον ζωγράφο Ζαν Μαλουέλ, αποκτήθηκε από το Μουσείο του Λούβρου έναντι τιμήματος 7,8 εκατ. ευρώ



Η αγορά έγινε έπειτα από μία μακρά σειρά ερευνών για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα του έργου, ανακοινώθηκε σήμερα από το Μουσείο. «Ο Χριστός του Ελέους υποστηριζόμενος από τον Άγιο Ιωάννη» αγοράσθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις 12 ετών με τον ιδιοκτήτη του, έναν παλαιοπώλη από την κεντρική Γαλλία, τονίζει ο Βενσάν Πομαρέντ, διευθυντής του τμήματος ζωγραφικής του Λούβρου.

Κατά τον ίδιον πρόκειται για «το σημαντικότερο απόκτημα της τελευταίας 50ετίας για το Μουσείο», όσον αφορά τη ζωγραφική. «Πρόκειται ουσιαστικά για τον γενεσιουργό πυρήνα της γαλλικής ζωγραφικής», εξήγησε. Ο Ζαν Μαλουέλ, που γεννήθηκε στη Νιμέγκ (σημερινή Ολλανδία) πριν το 1370 και πέθανε στη Ντιζόν το 1415, ήταν ο επίσημος ζωγράφος του Δούκα της Βουργουνδίας Ερρίκου του Τολμηρού, περί τα 1400.

Ο παλαιοπώλης αγόρασε το έργο αυτό το 1985 από το αβαείο του Βικ-λε -Κον, της κεντρικής Γαλλίας, όταν αποκαλύφθηκε μετά τις εργασίες πάνω στον σοβά, που το καθιστούσε αγνώριστο.
Το Λούβρο ήθελε να βεβαιωθεί πως δεν υπήρχε κίνδυνος η κοινότητα να επιζητήσει κάποια ημέρα να διεκδικήσει την κυριότητα του έργου αυτού, βάσει του νόμου περί διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας του 1905.

Ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα μελλοντικής διαμάχης, ο αγοραστής κατέβαλε μία αποζημίωση 2,3 εκατ. ευρώ στην κοινότητα του Βικ-λε-Κον, η οποία δεσμεύθηκε με τη σειρά της να αποποιηθεί κάθε δικαιώματος κυριότητας επί του έργου. Η απόκτηση του έργου, το οποίο καταχωρήθηκε ως ‘εθνικός θησαυρός’ στο Λούβρο, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από άγνωστο μαικήνα, ο οποίος θα επωφεληθεί από μία μεγάλη φοροαπαλλαγή.

Δημοπρασία έργων των Μιρό, Κλιμτ και Μονέ


  • Tο έργο του Χουάν Μιρό «Peinture» με αρχική αρχική τιμή - εκτίμηση από 7 έως 10 εκατ. στερλίνες θα εκτεθούν σε δημοπρασία των Sotheby΄s.

Tο έργο του Χουάν Μιρό από το 1933 «Peinture» με αρχική αρχική τιμή-εκτίμηση από 7 έως 10 εκατ. στερλίνες, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των έργων εξαιρετικής ποιότητας και σπουδαιότητας, που θα προσφερθούν στην απογευματινή δημοπρασία Ιμπρεσιονιστών και Μοντέρνας Τέχνης του Οίκου Sotheby's, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου.
Στη λίστα της δημοπρασίας περιλαμβάνονται ακόμη η τοπιογραφία του Γκουστάβ Κλιμτ «Seeufer mit Birken», που δεν έχει εκτεθεί εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα με αρχική εκτίμηση 6 με 8 εκατ. στερλίνες και μία σπάνια και ατμοσφαιρική χειμωνιάτικη σκηνή του Κλοντ Μονέ με τίτλο «L' Entree de Giverny en Hiver» με εκτίμηση από 4.5 έως 6.5 εκατ. στερλίνες.

Friday, January 6, 2012

Προσωπικές σημειώσεις για την οργάνωση της καριέρας ενός ζωγράφου


Της Αλεξανδρας Κοροξενιδη, Η Καθημερινή, 6/1/2012

Καταστάλαγμα χρόνων προσωπικής εμπειρίας που ο ζωγράφος Μανώλης Ζαχαριουδάκης αποκόμισε από το επάγγελμά του, το «Ζωγραφική οδηγίες χρήσεως» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο που λειτουργεί κατ’ αρχάς ως πρακτικός σύμβουλος για τους ζωγράφους. Εντυπωσιακό ως προς το λεπτομερές και εξαντλητικό του περιεχόμενο, το βιβλίο παρακολουθεί και «οργανώνει» κάθε στάδιο στην καριέρα ενός ζωγράφου, καλύπτοντας στην πορεία ζητήματα όπως πώς να γράψει κανείς ένα βιογραφικό, να επιλέξει την γκαλερί του, να στήσει το εργαστήριό του, να δημιουργήσει αρχείο, να συσκευάσει τα έργα του ή, ακόμα, να συμπεριφερθεί απέναντι σε αγοραστές, δημοσιογράφους και άλλους ανθρώπους του χώρου.
Πέραν της χρησιμότητάς του, το βιβλίο είναι ενδιαφέρον, αφενός, επειδή αντανακλά τον σύγχρονο ρόλο του καλλιτέχνη όχι μόνο ως δημιουργού αλλά και διαχειριστή του έργου του και, αφετέρου, επειδή καταφέρνει να μεταφέρει μια γενική κατεύθυνση επαγγελματικής οπτικής, οργάνωσης, υπευθυνότητας και ευελιξίας, που μπορεί να έχει εφαρμογές στην καριέρα κάθε εργαζομένου.

Η Ινδία μέσα από τον φωτογραφικό φακό

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΙΜΠΡΕ
  • Επιστρέφοντας από την Ινδία έφερε μαζί του δεκάδες πρόσωπα, τα οποία έκλεισε στον φωτογραφικό του φακό. 

Επιστρέφοντας από την Ινδία έφερε μαζί του δεκάδες πρόσωπα, τα οποία έκλεισε στον φωτογραφικό του φακό. Πρόσωπα που έλεγαν τη δική τους ιστορία, κοιτώντας απευθείας στον φακό. Ο Γιάννης Τζιμπρές ταξίδεψε για περίπου έναν μήνα στην Ινδία και αναζήτησε εικόνες στα βλέμματα των ανθρώπων. Τριάντα από αυτές τις εκθέτει στην έκθεση φωτογραφίας «ΟΙΔΑ και ΕΙΔΑ εν Ινδία και Νεπάλ», που φιλοξενείται στο Καφέ Νίκης 35, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
«Ταξιδεύω από πολύ μικρός, γιατί με αυτόν τον τρόπο δραπετεύω από την καθημερινότητα... Αναζητώ εικόνες από διαφορετικούς πολιτισμούς, χρώματα, μυρωδιές. Η Ινδία ήταν μια δυνατή εμπειρία και πλούσια σε ερεθίσματα», δήλωσε ο καλλιτέχνης, προσθέτοντας ότι οι φωτογραφίες ήταν λήψεις χωρίς επεξεργασία, σε ανθρώπους ευγενικούς και καλοπροαίρετους.
Ο 54χρονος φωτογράφος από τη Θεσσαλονίκη έχει ταξιδέψει σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου και, όπως λέει, «ο κύκλος της Ευρώπης έχει κλείσει για μένα». Νιώθει ότι οι εικόνες που αναζητά βρίσκονται αλλού. Γι' αυτό και το επόμενο ταξίδι που σχεδιάζει είναι στο Μαρόκο.

Πέθανε σε ηλικία 99 ετών η Αμερικανίδα φωτογράφος Ιβ Άρνολντ, γνωστή για τα πορτρέτα της Μέριλιν

Λίγους μήνες πριν κλείσει έναν αιώνα ζωής «έφυγε» η Ιβ Άρνολντ, διάσημη Αμερικανίδα φωτογράφος γνωστή, μεταξύ άλλων, και για τα πορτρέτα της Μέριλιν Μονρόε.
Το πρακτορείο Magnum, με το οποίο συνεργαζόταν για χρόνια -ως η πρώτη μάλιστα γυναίκα φωτογράφος του- ανακοίνωσε «με μεγάλη λύπη του» το θάνατο της Άρνολντ, αναφέροντας πως απεβίωσε «γαλήνια».

Η Άρνολντ, πέραν των πορτρέτων της, είχε διακριθεί επίσης και για τα φωτορεπορτάζ της αλλά και τις φωτογραφίσεις μόδας. Μεταξύ των πιο γνωστών φωτογραφιών της βρίσκονται πορτρέτα της Μέρλιν Μονρόε και της Μάρλεν Ντίτριχ αλλά και φωτογραφίες από τα φωτορεπορτάζ που είχε κάνει κυρίως στην πρώην ΕΣΣΔ, το Αφγανιστάν, τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο και την Κίνα.

Η Ίβ Άρνολντ είχε γεννηθεί στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και θα έκλεινε τα 100 το Απρίλιο. Άφησε την τελευταία της πνοή στο Λονδίνο, όπου και ζούσε από το 1962.

Ως φόρο τιμής, το πρακτορείο Magnum δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του σειρά φωτογραφιών που είχε πάρει η ίδια με υπό τον τίτλο «Ίβ Άρνολντ: 1912-2012».

Tuesday, January 3, 2012

Χωρίς το χρώμα του αρχιτέκτονα Ρ. Λεγκορέτα

Σε ηλικία 80 ετών, απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή ο μοντερνιστής Μεξικανός αρχιτέκτων Ρικάρντο Λεγκορέτα, ένας από τους εμβληματικότερους της αμερικανικής ηπείρου. Ο Λεγκορέτα, γνωστός στο ελληνικό κοινό από την έκθεση έργων του αρχιτεκτονικού του γραφείου τον Ιούλιο του 2008 στο Μουσείο Μπενάκη, είναι διάσημος για την κατασκευή του ξενοδοχείου Camino Real στην πόλη του Μεξικού το 1968 και την ανάπλαση της πλατείας Πέρσινγκ (Pershing Square) του Λος Αντζελες το 1993. «Σήμα κατατεθέν» του αρχιτεκτονικού έργου του Λεγκορέτα είναι το ζωηρό χρώμα: Η ροζ και κίτρινη πρόσοψη του Camino Real και το δεκαώροφο μοβ κωδωνοστάσιο του Pershing Square.

Ερωτήματα για το Φιξ



  • Tης Σελανας Βροντη, Η Καθημερινή, 3/1/2012
  • Περνώντας έξω από το «Φιξ» στη λεωφόρο Συγγρού παρατήρησα ότι ξεκίνησαν ξανά οι εργασίες στο εσωτερικό του. Είναι αλήθεια, λοιπόν: η κατασκευαστική περιπέτεια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης φτάνει σε ένα αίσιο τέλος. O πολυαναμενόμενος μουσειακός χώρος θα είναι έτοιμος προς παράδοση τον Οκτώβριο του 2013, αν -χτύπα ξύλο- δεν προκύψει πάλι κάποιο πρόβλημα. Ημουν πάντα υπέρ της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα και η ιδέα να στεγαστεί στο κτίριο της πρώην ζυθοποιίας μού προκάλεσε ενθουσιασμό.

Στα 91 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Βρετανός γελοιογράφος Ρόναλντ Σιρλ

Οι αναρχικοί χαρακτήρες των μαθητριών του St Trinian's μεταφέρθηκαν περισσότερες από μία φορές στον κινηματογράφο




Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή στη Γαλλία, όπου ζούσε, ο Βρετανός γελοιογράφος, Ρόναλντ Σιρλ, ιδιαίτερα γνωστός για τα σκίτσα του με το σχολείο θηλέων St Trinian's.

Ο Σιρλ, του οποίου οι αναρχικοί χαρακτήρες των μαθητριών του St Trinian's μεταφέρθηκαν περισσότερες από μία φορές στον κινηματογράφο, έφυγε από τη ζωή στις 30 Δεκεμβρίου σε νοσοκομείο κοντά στο σπίτι του στην Ντραγκινιάν, στην περιοχή Βαρ της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Γελοιογραφίες του φιλοξενούνταν συχνά σε περιοδικά και εφημερίδες, μεταξύ των οποίων το βρετανικό «Punch» και το «New Yorker».

Το έργο του έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και ο ίδιος απέσπασε μια σειρά από βραβεία από την Εθνική Αμερικανική Ένωση Γελοιογράφων. Στην Γαλλία, όπου ζούσε από το 1961, βραβεύτηκε με την ανώτατη διάκριση της χώρας, την Λεγεώνα της Τιμής.

Γεννήθηκε στο Κέμπριτζ το 1920 και φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Κέμπριτζ.

Υπηρέτησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αιχμαλωτίστηκε στη Σιγκαπούρη από τους Ιάπωνες όπου πέρασε τρεισήμισι χρόνια ως αιχμάλωτος πολέμου.

Στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του σχεδίαζε κρυφά σκίτσα που περιέγραφαν τα δεινά της ζωής στο στρατόπεδο αιχμαλώτων και τα έκρυβε κάτω από τα στρώματα κρατουμένων που έπασχαν από χολέρα.

Μετά την απελευθέρωσή του τα δημοσίευσε και σήμερα πολλά από αυτά φιλοξενούνται στο Imperial War Museum στο Λονδίνο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Monday, January 2, 2012

Η ελληνική πολυκατοικία στο μικροσκόπιο. Εκθεση αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη με τίτλο «Πληθοδομές»


Το μοντέλο της ελληνικής, αστικής πολυκατοικίας στο εργαστήριο. Πρόκειται για μία αρχιτεκτονική έρευνα που με τον τίτλο «Πληθοδομές» θα αναπτυχθεί στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη (Νέο Κτίριο) εν είδει έκθεσης από τις 25 Ιανουαρίου παρουσιάζοντας τους προβληματισμούς του αρχιτέκτονα Ζήση Κοτιώνη πάνω στην πολυκατοικία και εν γένει την αστική κατοικία, όπως έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα.
Βασισμένος στην κοινωνική κριτική της μεταπολεμικής κατοικίας, που είχε πυρήνα της την οικογένεια ο Κοτιώνης δημιουργεί στο εργαστήριο εναλλακτικές μορφές και τύπους σύνθετων δομών αστικής κατοίκησης με αφετηρία το «κοινό», που στη σύγχρονη πόλη δεν είναι μόνον ο δημόσιος χώρος αλλά και το έδαφος, ο αέρας, οι υποδομές, η απαραίτητη ενέργεια για την αναπαραγωγή της αστικής ζωής. Η έρευνά του έτσι, επαγγέλλεται μία κτιριακή δομή για το πλήθος, την «πληθοδομή», η οποία δοκιμάζει την αντοχή της γηράσκουσας δομής της τυπικής πολυκατοικίας. Πρόκειται για μία οικοδομική πρόταση στην κλίμακα της πόλης.

Παραμύθια για μεγάλους στην γκαλερί Ζουμπουλάκη


Η Τζένη Κωδωνίδου παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση

  • Λυμπεροπούλου Κατερίνα, ΤΟ ΒΗΜΑ: 02/01/2012

Στην γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την πρώτη της έκθεση η Τζένη Κωδωνίδου. Με τίτλο «Παραμύθια και ψέματα για μεγάλους», η καλλιτέχνιδα εκθέτει έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, ζωγραφισμένα με διάφορα υλικά, από τις 12 Ιανουαρίου 2012. Ονειρικός και θραυσματικός είναι ο κόσμος της καλλιτέχνιδος. Αποτελείται από σύμβολα της σύγχρονης εποχής, ήρωες cartoon, ζώα, ανθρώπινες μορφές που λειτουργούν ως αναφορές παλαιότερης ζωγραφικής (φιγούρες από την πρώιμη αναγέννηση έως το ροκοκό). Το χαρτί της ζωγράφου λειτουργεί σαν ιχνηλάτης, ιστοριών, κόσμων αληθινών και μη. Η ζωγραφική καταφέρνει να ομορφύνει ακόμα και την πιο άσχημη ή παράλογη πλευρά της πραγματικότητας. Η τέχνη της Κωδωνίδου αποτελεί ένα ζωγραφικό κολάζ που προσκαλεί τον θεατή να το αποκρυπτογραφήσει και να το ανακαλύψει.

Οι εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη για το 2012

Gilbert & George, Intellectual Depression, 1980, Mixed media, 242x202 cm, British Council Collection


Η ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, η Σμύρνη και η καταστροφή του 1922, σύγχρονη βρετανική τέχνη, εκθέσεις αφιερωμένες στον γλύπτη Πάρι Πρέκα και στον ζωγράφο Βάλια Σεμερτζίδη, αρχιτεκτονικές εκθέσεις, φωτογραφίες των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι μερικά από τα θέματα των εκθέσεων που φιλοξενεί μέσα στο 2012 το Μουσείο Μπενάκη.

  • Σμύρνη: Η καταστροφή του Κοσμοπολιτισμού (1880-1922)
Κεντρικό κτήριο, Εγκαίνια: 24 Ιανουαρίου 2012, Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιανουαρίου– 26 Φεβρουαρίου 2012

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ και μια φωτογραφική έκθεση με οπτικό αρχειακό υλικό από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης.

Σκηνοθεσία- Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Ηλιού
Ιστορικός Σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Ομιλητές: Giles Milton (Συγγραφέα του βιβλίου: Paradise Lost) Αλέξανδρος Κιτροέφ,Θάνος Βερέμης, Β. Σολωμονίδου, J. Nalbantian, Ελένη Μπαστέα, Leyla Neyzi (Sabanci University).
Mουσική: Νίκος Πλατύραχος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Allen Moore
Ήχος: John Zecca
Μοντάζ: Αλίκη Παναγή
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Πρωτέας μη κερδοσκοπική & Proteus NY inc not for profit