Sunday, November 14, 2010

Εικόνες διά χειρός Αγγέλου

Παναγία Γλυκοφιλούσα Η Καρδιώτισσα του ζωγράφου Αγγέλου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα
Εκθεση έργων του 15ου αι. εγκαινιάζεται στο Μπενάκη

Ενα ζωγράφο των ύστερων βυζαντινών χρόνων, τον Αγγελο Ακοτάντο και το έργο του, φωτίζει η έκθεση «Χειρ Αγγέλου» που εγκαινιάζεται την Τετάρτη (17/11) στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη.

Η σημασία του Αγγ. Ακοτάντου, ο οποίος έζησε στη βενετοκρατούμενη Κρήτη το πρώτο μισό του 15ου αι., δεν έγκειται μόνο στον μεγάλο αριθμό εικόνων με την υπογραφή «Χειρ Αγγέλου» που έχει σωθεί, αλλά και στο γεγονός ότι διαθέτουμε την ιδιόχειρη διαθήκη του και άλλα αρχειακά έγγραφα. Περισσότερες από τριάντα εικόνες με την υπογραφή Χειρ Αγγέλου έχουν σωθεί, ενώ ένας αριθμός τουλάχιστον είκοσι εικόνων μπορεί να αποδοθεί στον ίδιο ζωγράφο.

Ο ζωγράφος Αγγελος υπήρξε ο πιο σπουδαίος ζωγράφος μιας εποχής που το κέντρο της καλλιτεχνικής παραγωγής μετατοπίζεται από την Κωνσταντινούπολη στον Χάνδακα. Οι πηγές μάς παραδίδουν τα ονόματα ενός μεγάλου αριθμού Κωνσταντινουπολιτών ζωγράφων, οι οποίοι μεταφέρουν στον Χάνδακα την έδρα της καλλιτεχνικής τους δραστηριότητας. Η έκθεση θα αναζητήσει την τέχνη αυτών των ζωγράφων, για να δείξει πως αυτοί υπήρξαν οι δάσκαλοι του Αγγέλου. Επομένως, εκτός από το έργο του ζωγράφου Αγγέλου θα παρουσιαστούν δείγματα της τέχνης που δημιουργείται γύρω στο 1400. Τα έργα προέρχονται από το Μουσείο του Λούβρου, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Fitzwilliam του Κέιμπριτζ, τα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας, την Εθνική Πινακοθήκη της Μπολόνιας, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Π&Α Κανελλοπούλου, τις Μονές του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Ευαγγελισμού στην Πάτμο κ.ά.

O ζωγράφος Αγγελος ήταν ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος του 15ου αι. Για τον λόγο αυτό η έκθεση ολοκληρώνεται με την εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου από την Ερμούπολη, που φέρει την υπογραφή του Θεοτοκόπουλου.

No comments: