Wednesday, December 9, 2009

«Παρέμβαση» Ελ Γκρέκο στο Μανχάταν

  • Εγκαινιάστηκε στο Ιδρυμα Ωνάση η έκθεση-αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγράφο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ενα αντάμωμα Δύσης και Ανατολής μέσα από εικόνες που συνθέτουν ρεύματα και τεχνοτροπίες μιας άγνωστης εποχής για το ευρύ αμερικανικό κοινό αποκαλύπτεται στην έκθεση «Οι καταβολές του Ελ Γκρέκο: η ζωγραφική εικόνων στη βενετοκρατούμενη Κρήτη». Το Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης συγκεντρώνει καθημερινώς πάνω από χίλιους επισκέπτες, ενώ οι «Νew Υork Τimes» κατέταξαν την έκθεση στις τρεις καλύτερες που υπάρχουν αυτή την περίοδο στο Μανχάταν. Τα εγκαίνια τελέστηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα το βράδυ της περασμένης Τρίτης από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, με τη συμμετοχή ανθρώπων από τους χώρους της τέχνης, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Ο κ. Γερουλάνος εξήρε το έργο που επιτελεί το ίδρυμα, τόνισε ότι πρόκειται για «σημαντική παρέμβαση» στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και ανέφερε ότι «η κρητική σχολή ουσιαστικά φέρνει δύο κόσμους μαζί. Ενώ η πρώτη επαφή είναι λίγο αμήχανη, καταλήγει στο να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες παγκοσμίως, τον Ελ Γκρέκο».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης Αντώνης Παπαδημητρίου καλωσορίζοντας τους εκατοντάδες προσκεκλημένους μίλησε για τη δεκάχρονη δράση του Ωνασείου στη Νέα Υόρκη. Αναφερόμενος στις ιστορικές και πολιτιστικές διαστάσεις της έκθεσης, επεσήμανε ότι «μέσω του Βυζαντίου αναδεικνύεται η συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού και η επέκτασή του στη Δύση».

Στην τελετή των εγκαινίων μίλησαν επίσης οι συνδιοργανωτές της έκθεσης, η κυρία Αιμιλία Γερουλάνου, πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη, και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. Ανάμεσα στους παρισταμένους, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον κ. Β. Κασκαρέλης , διευθυντές και εκπρόσωποι ελληνικών υπηρεσιών, στελέχη νεοϋορκέζικων μουσείων και γκαλερί, ο πρόεδρος του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης κ. Δ. Παντερμαλής , ο καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης , η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ξένοι διπλωμάτες, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση και αξιωματούχοι αρκετών ελληνοαμερικανικών φορέων.

Σύμφωνα με τη κυρία Αναστασία Δρανδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης και της Βυζαντινής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, «εξετάζοντας το πλέγμα των βυζαντινών και ιταλικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες των εργαστηρίων ζωγραφικής στη βενετοκρατούμενη Κρήτη του 15ου και του 16ου αιώνα,η έκθεση του Ωνασείου είναι η πρώτη που επικεντρώνεται στην εξέλιξη της πολύπλευρης σχέσης των κρητικών ζωγράφων με τη δυτική τέχνη, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Η έκθεση περιλαμβάνει 46 σπάνιες εικόνες από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, πολλές από τις οποίες ταξίδεψαν για πρώτη φορά στην Αμερική. Θα διαρκέσει ως τις 27 Φεβρουαρίου 2010.

No comments: