Tuesday, December 8, 2009

Βρετανία: Απονεμήθηκε το βραβείο Τέρνερ για τις πλαστικές τέχνες

  • Στο Βρετανό καλλιτέχνη Ρίτσαρντ Ράιτ,, απονεμήθηκε το καινοτόμο και αμφιλεγόμενο Βραβείο Τέρνερ, για τις πλαστικές τέχνες στη Βρετανία.

Στο Βρετανό καλλιτέχνη Ρίτσαρντ Ράιτ, διάσημο για τις τοιχογραφίες του που αντικατοπτρίζουν την περιβάλλουσα αρχιτεκτονική, απονεμήθηκε χθες το Βραβείο Τέρνερ, ένα από τα πιο ξεχωριστά και αμφιλεγόμενα αριστεία για τις πλαστικές τέχνες στη Βρετανία.

Η κριτική επιτροπή χαιρέτισε «την βαθιά πρωτοτυπία και την ομορφιά του έργου του Ράιτ» . Ο καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά έργα για κάθε του έκθεση, καθώς αντικατοπτρίζουν τη γκαλερί στην οποία εκτίθενται.

Ο καλλιτέχνης, που ζει και εργάζεται στη Γλασκώβη της Σκωτίας, και έγινε επίσης ιδιαίτερα γνωστός για μία εγκατάστασή του με μοτίβα από χρυσά φύλλα που κόλλησε στους τοίχους γκαλερί, είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής του θεσμού.

Ο Ράιτ επελέγη από την κριτική επιτροπή για τα έργα που παρουσίασε στην 55η έκθεση Κάρνεγκι Ιντερνάσιοναλ στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ και στην γκαλερί Ίνγκλεμπι στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Η επιλογή της κριτικής επιτροπής εξέπληξε τους ειδικούς, αλλά και τα γραφεία στοιχημάτων, που εκτιμούσαν ως επικρατέστερο τον 34χρονο Ρότζερ Χίορνς, ο οποίος χρησιμοποιεί ετερόκλητα και απρόσμενα αντικείμενα για να δημιουργήσει εξωφρενικές καταστάσεις σε αστικά περιβάλλοντα.

Ο Ρίτσαρντ Ράιτ θα παραλάβει χρηματικό έπαθλο 25.000 λιρών (28.000 ευρώ), ενώ οι άλλοι τρεις διεκδικητές του Τέρνερ θα λάβουν έπαθλο 5.000 λιρών (5.600 ευρώ).

Το βραβείο Τέρνερ απονέμεται σε Βρετανούς καλλιτέχνες κάτω των 50 ετών. Γνωστό για τον καινοτόμο και αντικομφορμιστικό του προσανατολισμό, το βραβείο αριθμεί μεταξύ των νικητών του ονόματα επιτυχημένων καλλιτεχνών όπως οι Άντονι Γκόρμλεϊ, Ντέιμιαν Χερστ, και Άνις Καπούρ. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

No comments: