Friday, December 4, 2009

Η «ναΐφ» Ελλάδα της Εφης Μιχελή

  • Οψεις από τον αγνό ελληνικό περίγυρο της περιόδου 1950 - 1965 στη νέα Αίθουσα Εκθέσεων
  • Νικος Bατοπουλος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04/12/2009

ΕΚΘΕΣΗ. Στον αριθμό 79 της Βασιλίσσης Σοφίας, στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει μία από τις αρχοντικές πολυκατοικίες, που μετρά ήδη μισόν αιώνα ζωής. Σχεδιασμένη από τον Παναγιώτη Μιχελή, που με τα αισθητικά του διδάγματα είχε δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο γύρω του καθώς και πολλούς μαθητές, η αθηναϊκή αυτή πολυκατοικία στεγάζει όχι μόνο τα γραφεία του Ιδρύματος Παναγιώτη και Εφης Μιχελή, αλλά και τη νέα Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων του Ιδρύματος.

Είναι ένα άνοιγμα προς την πόλη, ενός Ιδρύματος που έχει πλούσια πνευματική παρακαταθήκη, καθώς το ζεύγος Μιχελή συμπυκνώνει ένα ορισμένο κλίμα διανοουμένων της Αθήνας του ’50 - ’60. Είναι θαυμάσια η βιβλιοθήκη του και η λειτουργία του είναι σε χέρια έμπειρων και πνευματικών ανθρώπων. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο αρχιτέκτων καθηγητής Διονύσης Α. Ζήβας.

  • Η έκθεση

Μέσα σε αυτή την πνευματική κόγχη της Αθήνας, το Ιδρυμα παρουσιάζει σε μόνιμη έκθεση τα ζωγραφικά έργα της Εφης Μιχελή (1906-1984). Προκαλεί θερμή αίσθηση η θέα τους. Είναι μια λεπταίσθητη συλλογή έργων σε ναΐφ τεχνοτροπία, όλα από ελληνικούς τόπους, ζωγραφισμένα μετά τον πόλεμο. Φωτίζονται από το πνεύμα της εποχής 1950-1965, όταν η Ελλάδα άνοιγε και πάλι τα μάτια στον κόσμο, αλλά με το τοπίο της ακόμη αγνό, αρμονικό, βαθιά πνευματικό και ταπεινό, μαζί και μεγαλειώδες. Αυτήν την Ελλάδα είχε συλλάβει η Εφη Μιχελή και με μεγάλη τέχνη μάς την παραδίδει ακόμη και σήμερα.

No comments: