Thursday, December 10, 2009

Ένα σκίτσο έπιασε ρεκόρ 32,1 εκατ. ευρώ. ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ


Το κεφάλι μιας  από τις εννέα  μούσες της αρχαίας Ελλάδας  διά χειρός του αναγεννησιακού   μετρ Ραφαήλ,  του 1508-11, είναι  πλέον το ακριβότερο σκίτσο στον  κόσμο (έπιασε  32,1 εκατ. ευρώ  σε δημοπρασία)  και το δεύτερο  ακριβότερο έργο  τέχνης, μετά τη  «Σφαγή των αθώων» του Ρούμπενς (ελαιογραφία, 1611-12) που  είχε πιάσει 54,5  εκατ. ευρώ

Ένα σκίτσο- το κεφάλι μιας μούσας- του Ραφαήλ που πωλήθηκε προς 32,1 εκατ. ευρώ στον οίκο δημοπρασιών Κρίστις του Λονδίνου προχθές βράδυ, είναι το πιο ακριβοπληρωμένο έργο που αγοράστηκε σε δημοπρασία. Ξεπέρασε δε κάθε εκτίμηση των ειδικών που θεωρούσαν πως η τιμή του δεν θα υπερέβαινε τα 17,6 εκατ. ευρώ.

Το «Κεφάλι μούσας» σχεδιάστηκε ως μελέτη φιγούρας μιας εκ των μουσών της αρχαίας Ελλάδας (εννέα συνολικά) και αποτελεί έργο μιας σειράς νωπογραφιών σε αίθουσα του Βατικανού που έγινε κατ΄ εντολήν του Πάπα Ιουλίου Β΄.

Τα έργα που συνθέτουν τη συγκεκριμένη σειρά δημιουργημάτων του Ραφαήλ είναι ευρέως αναγνωρισμένα ως αριστουργήματα.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε σχέδιο σε χαρτί του Ντεγκά που πωλήθηκε αντί του ποσού των 24,2 εκατ. ευρώ το 2008 στη Νέα Υόρκη. Είναι το πρώτο έργο του Ραφαήλ που βγαίνει σε δημοπρασία τα τελευταία 150 χρόνια.

Πιο πριν στην ίδια δημοπρασία είχε παρουσιαστεί έργο του Ρέμπραντ- ένα πορτρέτο της τελευταίας περιόδου του- που πέτυχε την υψηλότερη τιμή που σημείωσε ώς τώρα έργο του καλλιτέχνη, καθώς αγοράστηκε αντί 22,2 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος για το «Πορτρέτο άνδρα με τα χέρια στη μέση». Δεν κατάφερε ωστόσο να καταρρίψει το ρεκόρ για παλαιό έργο τέχνης που είχε κάνει ο πίνακας «Η σφαγή των αθώων» του Ρούμπενς. Ήταν το 2002 όταν ο λόρδος Τόμσον, σε μία δημοπρασία του οίκου Σόθμπις, αγόρασε τον πίνακα του Ρούμπενς για περίπου 54,5 εκατ. ευρώ, καταρρίπτοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των ειδικών που υπολόγιζαν ότι η αγορά του δεν θα ξεπερνούσε τα 6,6 εκατ. ευρώ.

«Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια μεταστροφή των φιλότεχνων και των συλλεκτών σε κλασικά έργα τέχνης τα οποία επανήλθαν στο προσκήνιο διότι αποτελούν εικαστική σταθερά. Γι΄ αυτό και τα προτιμούν», έλεγε ο επικεφαλής του τμήματος κλασικών έργων του Κρίστις, Πολ Ρέισον, εδραιώνοντας την τάση επανεκτίμησης των φιλότεχνων σε τέτοια έργα ακριβώς επειδή παραμένουν μια αξιόπιστη επένδυση.

Στον συγκεκριμένο πλειστηριασμό υποτίθεται ότι ο Ρέμπραντ θα ήταν η ατραξιόν της εκδήλωσης του Κρίστις, ενώ το πορτρέτο του Ραφαήλ ήταν μεταξύ των άλλων έργων της λίστας.

Η διεθνής οικονομική ύφεση δεν άφησε ανεπηρέαστη την αγορά έργων τέχνης. Οι γκαλερί και τα μουσεία είδαν τις πωλήσεις τους να καταγράφουν κάμψη, ωστόσο οι πλέον φιλόδοξοι αγοραστές «είναι σε θέση να βρίσκουν κεφάλαια για κάτι πραγματικά ξεχωριστό».
Τα πέντε ακριβότερα

● 54,5 εκατ. ευρώ.

«Η σφαγή των αθώων» του Ρούμπενς (Σόθμπις Λονδίνου, 2002)

● 32,1 εκατ ευρώ.

«Κεφάλι μούσας» του Ραφαήλ (Κρίστις Λονδίνου, 2009)

● 24,6 εκατ. ευρώ.

«Πορτρέτο λογχοφόρου» του Ποντόρμο (Κρίστις Νέας Υόρκης, 1989)

● 22,5 εκατ. ευρώ. «Giudecca» του Τζ. Μ. Τέρνερ (Κρίστις Λονδίνου, 2006)

● 22,2 εκατ. ευρώ. «Πορτρέτο άνδρα με τα χέρια στη μέση» του Ρέμπραντ (Κρίστις Λονδίνου, 2009)
  • Του Βen Ηoyle , Επιμέλεια: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης ,

  • ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

No comments: