Saturday, December 19, 2009

«2010» εικαστικές ευχές


Εργο της Μερόπης Πρέκα από την έκθεση «Το κόκκινο του πάθους», στο χώρο τέχνης «Αιγόκερως»
Με το δικό τους ξεχωριστό χρώμα, οι αίθουσες τέχνης και τα μουσεία της χώρας μας, ακολουθώντας το πνεύμα των ημερών, υποδέχονται το 2010. Στο Μουσείο Μπενάκη, στο κεντρικό κτίριο (Κουμπάρη 1, 210.3671.000), διατίθενται αντίγραφα αντικειμένων από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο ως τις μέρες μας, όπως αρχαία κεραμικά, βυζαντινές εικόνες, νεοελληνικά κεντήματα κ.ά., κατασκευασμένα με τεχνικές όσο το δυνατόν πιο κοντινές προς τις αρχικές. Στο Πωλητήριο της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 και Ανδρόνικου, 210.3453.111) στεγάζεται ένα κέντρο σύγχρονων εφαρμοσμένων τεχνών. Καλλιτέχνες, πρωτοπόροι στο χώρο αυτό, χρησιμοποιούν με τρόπο προσωπικό υλικά όπως το ύφασμα, το χαρτί και το μέταλλο, προσδίδοντάς τους μια νέα ξεχωριστή διάσταση. Τέλος, στο Πωλητήριο του Μουσείου Ισλαμικής τέχνης διατίθενται αντίγραφα και αντικείμενα που σχετίζονται με την ισλαμική τέχνη.
  • Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22), το ημερολόγιο του 2010 «ανιχνεύει το κοσμικό μέσα στο ιερό». Τα φύλλα του κοσμούνται με λεπτομέρειες ζωγραφικών έργων και χαρακτικών από τις μεταβυζαντινές συλλογές του Μουσείου. Το γούρι του για το 2010 είναι εμπνευσμένο από ένα φορητό ηλιακό ρολόι που χρονολογείται μεταξύ β΄ μισού του 3ου και α΄ μισού του 4ου μ.Χ. αιώνα. Προέρχεται από την ανασκαφή του Οκταγώνου των Φιλίππων, και φυλάσσεται από την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Καβάλα.
  • Χριστουγεννιάτικες μπάλες από το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
    Με «το κόκκινο του πάθους», υποδέχεται τις γιορτές, ο χώρος τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 41, τηλ. 210.7223.897). Πρόκειται για την καθιερωμένη ομαδική εορταστική έκθεση με το γενικότερο τίτλο «Χριστούγεννα με Χρώμα». Το φετινό θέμα αναπτύσσεται μέσα από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και κοσμήματος, πενήντα σημαντικών εικαστικών δημιουργών. Ανάμεσά τους οι: Πάρις Πρέκας, Γιάννης Τσαρούχης, Κώστας Μαλάμος, Γιάννης Μόραλης, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Μερόπη Πρέκα, Νικόλας Κληρονόμου, Ελένη Βερναρδάκη, Παναγιώτης Τέτσης, Σάντρα Χρήστου, Μάρκος Βενιός, Ειρήνη Σικιαρίδη, Μαριάνα Κατσουλίδη, Αλέξης Τέτσης, κ.ά.
  • Μεταξοτυπίες και λιθογραφίες από έργα του Α. Τάσσου μπορείτε να βρείτε στα γραφεία της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» (Λ. Φωτιάδου 2, τηλ. 210.9243.100). Τα έργα κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και αποτελούν μια ξεχωριστή και ποιοτική πρόταση δώρου. Ακόμη, μπορείτε να βρείτε τα βιβλία του Α. Τάσσου «Ασμα Ασμάτων» και «Λυσιστράτη», αλλά και πρωτότυπες δημιουργίες του μεγάλου μας καλλιτέχνη.
  • Τη μικρή διάσταση έχει ως σημείο αναφοράς η γιορτινή έκθεση στον «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση και Μακρυγιάννη). Στην έκθεση εκτός από τα μέλη της Ενωσης, συμμετέχουν και συνεργάτες καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Οι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία (μέχρι 30/12), να γνωρίσουν μια ποικιλία χαρακτικών και τυπωμάτων που έχουν γίνει με όλες τις τεχνικές. Τα έργα είναι αριθμημένα, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 6μ.μ. - 9μ.μ. Σάββατο: 12 με 3 το μεσημέρι. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.
  • Εργο Ν. Σμυρλή (γκαλερί «Kourd»)
    Γιορτινό σκηνικό και στην γκαλερί «Kourd» (Φαναριωτών και Κασσιανής 2, Λυκαβηττός, τηλ. 210 6426.573), όπου μέχρι τις 10/1, μπορείτε να διαλέξετε δώρα μέσα από τη συλλογή διαφόρων έργων τέχνης και αντικειμένων της, σε προσιτές τιμές. Διατίθενται έργα ζωγραφικής, μεταξοτυπίες, γλυπτά και αντικείμενα από ασήμι, δημιουργίες των: Σ. Βασιλείου, Ε. Θωμόπουλου, Κ. Κολιάκου, Τ. Μάσχα, Μ. Πεταλά, Β. Φωτόπουλου, Ν. Σμυρλή κ.ά. Σήμερα η γκαλερί θα παραμείνει ανοιχτή από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
  • Στο «Χριστουγεννιάτικο παζάρι» που πραγματοποιεί (έως 31/12) ο «Εικαστικός κύκλος» (Χαρ. Τρικούπη 121, 210 330.0136), εκτίθενται πρωτότυπα ζωγραφικά έργα και γλυπτά των: Δ. Γέρου, Στ. Δασκαλάκη, Δ. Κούκου, Σ. Σόρογκα, Β. Σπεράντζα, Μ. Χάρου, Αγ. Παναγιωτίδη κ.ά.
  • Στο πνεύμα των ημερών και η αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος Δεξαμενή»(Ξανθίππου 11, τηλ: 210 7294.342), όπου φιλοξενείται (έως 23/1) ομαδική έκθεση με ζωγραφικά έργα και κατασκευές 25 Ελλήνων δημιουργών. Ανάμεσά τους οι: Γ. Γκολφίνος, Γ. Λασηθιωτάκης, Τ. Πατρασκίδης, Φ. Πατρικαλάκις, Μ. Χάρος, καθώς και οι νεότεροι: Μ. Αποστολίδου, Α. Βιτάσταλη, Ε. Καλλιμάχου, Ε. Μήταλα, Ν. Μπλιάτκας, Α. Νασιούλα, Δ. Πανουργιά, Ε. Παπαδημητρίου, Α. Παπαδόπουλος, Η. Παπανικολάου,κ.ά.

Το ημερολόγιο του Βυζαντινού Μουσείου


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 20/12/2009

No comments: