Monday, December 22, 2008

«Αποκαταστάθηκε» ο Ζογγολόπουλος στην Ομόνοια

Ακόμη και αν η Αθήνα διανύει μέρες... εξέγερσης, θα ήταν άδικο να παραβλέψουμε αυτό που συνέβη την Παρασκευή στην πλατεία Ομονοίας. Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του κορυφαίου Ελληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, το παρατημένο γλυπτό του «Πεντάκυκλο» παραδόθηκε, επιτέλους, ολοκληρωμένο στους Αθηναίους.

Επιτέλους κύλησε νερό... στους κύκλους του Ζογγολόπουλου στην Ομόνοια
Αν και το ίδιο γλυπτό είχε παρουσιαστεί εντυπωσιακά το 2001 στην Μπιενάλε της Βενετίας, στην Αθήνα είχε κακοπέσει. Το 2002 το έργο αγοράστηκε από την ΕΑΧΑ (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας) και ένα μέρος του στήθηκε πρόχειρα στην Ομόνοια. Αφέθηκε όμως στην τύχη του αρκετά χρόνια, καταλήγοντας να συμπληρώνει την εικόνα παρακμής και απαξίωσης της πολύπαθης πλατείας. Μέχρι την Παρασκευή, που ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Γεωργίου Ζογγολόπουλου», φρόντισαν ώστε το έργο να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο. Το «Πεντάκυκλο» έχει ύψος 15 μέτρα, είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και αποτελείται από πέντε κύκλους. Οσοι το παρατηρούσαν μέχρι πρόσφατα δεν ήξεραν ότι πρόκειται για υδροκινητικό έργο. Το νερό κύλησε τελικά επάνω του, δίνοντας ζωή και ρυθμό στους πέντε κύκλους του και ελπίζουμε και σε όλη την πλατεία. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης συνήθιζε να λέει, χωρίς να εισακούγεται, ότι το νερό ήταν το αίμα του γλυπτού.

Το όνομα του Γιώργου Ζογγολόπουλου είναι συνδεδεμένο με την πλατεία Ομονοίας από το 1958, όταν είχε απονεμηθεί στον γλύπτη από κοινού με τον αρχιτέκτονα Κ. Μπίτσιο, το Πρώτο Βραβείο Αρχιτεκτονικού και Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού για τη διαμόρφωσή της. Το 1960 ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση της Πλατείας Ομονοίας. Προέβλεπε τους υδάτινους πίδακες -τους θυμόμαστε όλοι από παλιές ελληνικές ταινίες και καρτ-ποστάλ- αλλά και την τοποθέτηση του γλυπτού «Ποσειδώνας», το οποίο δεν αντικρίσαμε ποτέ. Η προβληματική σχέση του Ζογγολόπουλου με την πλατεία συνεχίστηκε και μετά τον θάνατό του, αφού το «Πεντάκυκλό» του παρέμενε ημιτελές. Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου συνεχίζεται η αναδρομική έκθεση του έργου του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Γ. ΚΑΡΟΥΖΑΚΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/12/2008

No comments: